Hållbarhet & Miljö

I detta dokument jämför vi vår produkts miljöpåverkan mot traditionellt nagellack. Vi har valt att dela upp frågan i "två stora och ett litet f": Frakter, Förpackning & förluster. Frakter och Förpackning avser de största miljö-skillnaderna mellan heylinn och traditionellt nagellack.

 

 

1. Frakter

Frakter är ytterst relevant ur ett klimatperspektiv. Under en produkts livslängd så sker transporter vanligtvis från fabriken, till mellanhand, sedan ut till en (eller fler) återförsäljare som sedan distribuerar produkten till dig som slutkund.

Alla våra produkter transporteras med fullt klimatkompenserad frakt, hela vägen från fabrik🏭, fram till din brevlåda📮. Vi klimatkompenserar frakterna på WtW principen (Well to Wheel), vilket kort sagt innefattar alla steg av utsläpp, medan det är vanligt att "bara" kompensera för en del av kretsloppet "TtW" 🚩

Well to wheel beskrivning

Vi klimatkompenserar alla fraktled med hjälp av Tricorona Climate Partner AB 🌱

 

 

2. Förpackning

Heylinns förpackning:
1. Pappers-sleeve.
2. Pappersdel av heylinn-kartan.
3. Tunn plastfilm för att skydda nagellacket.

Traditionell förpacking:
1. Glasflaska.
2. Kork + Pensel.

 

Glasproduktion är otroligt energikrävande och släpper därför ifrån sig mer CO2 än plastproduktion (ca 8,39 kg CO2 per kg glas producerat, källa: greenrationbook.org.uk). Glasflaskan till nagellack måste sorteras som miljöfarligt avfall (källa Dala Avfall: dalaavfall.se). Glaset återvinns inte och miljöpåverkan högre än om plast hade använts till flaskan, just eftersom att glaset inte får återbrukas.

Vår pappersförpackning genererar ungefär 5x mindre utsläpp än en traditionell glas+plast flaska (läs gärna vår kalkyl pdf här).

- Pappersförpackningen kan enkelt sorteras som papper på din närmsta returstation ♻

 

 

3. förluster

För att alla människor ska kunna använda vårt nagellack så finns det fler heylinns av olika bredder på en karta. Detta medför ett visst svinn eftersom att du i regel får 10 heylinns "över" per karta.

Förutsatt att du använder en hel traditionell nagellacksflaska så fås en ungefärlig svinngrad på 5-15% (nagellacket torkar längs kanterna och går inte att få upp mot slutet), vilket är lägre.

Ditt relativa svinn minskar med heylinn om du använder mycket "säsongsfärger" som används fåtal gånger och blir torkade flaskor där hemma i lådan. Att färger faller ur mode kan t.ex. liknas med siffrorna från Brittiska Barnado's undersökning där de kom fram till att klädesplagg bara används i snitt 7 gånger (The High Price of Fast Fashion).

Men om du inte använder många säsongsfärger och är flitig med att tömma dina flaskor så kommer ditt svinn av själva nagellacket att öka.

 

Slutsats

Det är onekligen svårt att komma runt klimatpåverkan för kosmetika. Däremot så försöker vi erbjuda en så bra lösning som möjligt för att du ska kunna ha fina naglar, samtidigt som vi tillsammans ska värna om planeten.

Vår idé är att minska klimatavtrycket så långt det går på förpackning + frakt (de två större delarna i klimatfrågan), och på så sätt transformera en bransch som tidigare stått relativt stilla.

Om du har några frågor eller feedback så tveka inte att kontakta oss på love@heylinn.se 🤎

 

 

 


Kom igång idag

✓ Håller i 10 dagar → annars pengarna tillbaka.
✓ Snabbt, enkelt och kladdfritt.
✓ Snyggare & skonsammare än att måla.
✓ Veganskt & 14-free.

★★★★★

"Vill aldrig gå tillbaka till vanligt nagellack igen. Är så nöjd med heylinn! Efter 14 dagar har jag bytt färg, inte för att den gamla färgen flagnat utan för att utväxten blivit lång."
- Anna Glantz

Hitta din färg