Förebygga och behandla sköra naglar

Naglarna är en viktig del av vår skönhet och hälsa, men de kan bli torra, sköra och börja flagna. I den här artikeln går vi igenom vad som orsakar flisade naglar, hur man kan förebygga att det händer samt hur man kan behandla sköra naglar med enkla tips och råd.


Att dra av nagellacket

Det är viktigt att aldrig dra av nagellacket från nageln. Detta försvagar det yttersta skiktet av nageln vilket med tid, i samband med att den försvagade delen av nageln växer ut till kanten, kommer att dela upp nageln i flera lager och skikt. Försvagningen kan alltså visas först månader efter att skadan gjordes, vilket lätt gör så att man inte är medveten om vad som har orsakat skadan eller kommer ihåg att man har gjort det:

Till exempel; om du drar bort nagellack från naglarna i maj så kan du förvänta dig att delen längst ut på nageln kommer att fortsätta skikta och dela sig hela vägen in i september, tills att de skadade nagelcellerna växt bort helt och hållet.

Man kan använda färdigtorkat nagellack även när nageln skitar sig, det kan till och med hjälpa med att hålla ihop nageln så länge man ser till att ta bort det på rätt sätt så att inte fler skador uppstår i framtiden.

Korrekt borttagning

För att ta bort nagellacket utan att riskera att nageln skadas så krävs en bra nagellacksborttagning. Här är det viktigt att låta nagellacksborttagningen göra sitt jobb. Låt en uppblött bomullstuss vila på nagellacket i några sekunder för att se till att nagellacket inte skrubbas bort med kraft, utan istället upplöses.

Det finns inget skonsamt sätt att dra av eller skrapa bort nagellacket, oavsett hur försiktigt man gör det - det måste lösas upp. “Gripen Acetonfri” fungerar utmärkt med färdigtorkat nagellack och löser upp nagellacket snabbare än många andra alternativ samtidigt som man slipper aceton, som kan torka ut nageln mer än nödvändigt.

Uttorkning

Hygien är viktigt, men att tvätta händerna för ofta kan torka ut naglarna och göra så att skiktar sig. Tvål, diskmedel och olika typer av tvättmedel kan tvätta bort viktig olja som krävs för att naglarna ska må bra och vara återfuktade. Tvättar du bort dessa oljor för många gånger per dag så blir naglarna torra och kan dela på sig.

Använd nagelolja

Nageloljor kan hjälpa till att minska ytförsvagningen och stärka bindningarna mellan ytan och de lägre lagren av nagelceller. Se till att ta bort naturliga nageloljor innan du applicerar nagelolja för att den ska kunna tas upp av naglarna på bästa sätt. 

Nageloljor absorberas även in i nageln för att göra den mer motståndskraftig mot vattenskada.

Caring Nail Oil skyddar motverkar sköra naglar, återfuktar och ger näring på djupet samt mjuknar nagelbanden genom att innehålla alla de viktiga ingredienserna för en bra nagelolja:

Söt mandelolja som återfuktar, ger djup näring, lugnar irritation och skyddar naglarna.

Citronolja som återfuktar och ger en dov, behaglig doft.

Vitamin E hjälper till att skydda naglarna.

Vitamin F som ger näring till naglarna, håller dem återfuktade, reparerar nagelns skyddande lager samt motverkar torra och sträva naglar och nagelband.

Den är även vegansk och Cruelty free.

Baslack

Använd ett baslack under ditt färdigtorkade nagellack för att ge ett lager av extra skydd. Viktigt när man använder baslack är att vänta på att baslacket är helt torrt innan man fortsätter med applikationen. Ett tips för att ta reda på att det har torkat helt är att se om baslacket fortfarande har någon lukt kvar. Om det är helt lukt-fritt så har lösningsmedlet i baslacket försvunnit helt och baslacket är redo för nästa steg.

Ett vårdande baslack kan även vara bra på naglarna när du är utan nagellack för att skydda nageln. Det är även viktigt att du använder ett bra baslack. Här hittar du en lista på de baslack som Heylinn rekommenderar.

Polering försvagar

Fila inte för mycket ovanpå nageln. För mycket användning av en poleringsfil ovanpå nageln försvagar nageln och gör den tunnare. Har du “räffliga naglar” så är det bättre att fylla ut och jämna till räfflorna med ett baslack än att fila bort de.

Kosttillskott

Det finns kosttillskott som hjälper kroppen att bygga upp starkare naglar. Proteinet kollagen hjälper till att bygga upp och stärka naglarna, öka nageltillväxt samt stödja hud- & hårhälsa. Vitamin C stimulerar kroppens egna naturliga kollagenproduktion och bidrar till immunsystemets normala funktion. Kosttillskottet Colly & Co innehåller både kollagen och vitamin C och går att köpa hos heylinn.

Nagellängd

Håll naglarna korta. Desto längre naglarna är, desto mer böjbara och sköra är de. Extra viktigt är detta för dig som har tunna och sköra naglar. När naglarna återhämtat sig kan du igen växa ut dem.

 

Allergier?

Sköra naglar är aldrig ett tecken på en allergisk reaktion då nageln inte är levande, och har därmed inte heller ett immunförsvar. Det är och andra sidan möjligt att vara allergisk mot t.ex. Lösningsmedlet i bas- och topplack som kan reagera med huden runt om nageln, men detta är ovanligt.


Sköra naglar är ett vanligt problem som kan påverka både skönhet och hälsa  men med rätt vård och skydd kan du få starka och friska naglar.

Naglarna är en spegel av din kropp, så ta hand om dem så tar de hand om dig. Som Coco Chanel sa:

"Händerna är ditt visitkort i livet, och dina naglar är deras kronjuveler."